Afstand: 5km 10km 20km 40km 100km

Krijt-Collectie,Petrologie en Tegelen-collectie Natuurhistorisch Museum Maastricht

Krijt-Collectie,Petrologie en Tegelen-collectie Natuurhistorisch Museum Maastricht

1 januari 2016 t/m 31 december 2020

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Expositie, Kinderen en Museum

Alle Leeftijden

De Bosquetplein 7
6211 KJ Maastricht, NL

23,8 km

Rolstoel toegangelijk

Krijt-collectie
Deze collectie omvat circa 105.000 fossielen uit de mergellagen van het Boven-Krijt, de periode die ook wel wordt aangeduid met de naam 'Maastrichtien' (71 tot 65,4 miljoen jaar geleden). Tot de topstukken behoren de resten van de enorme Mosasauriërs en zeeschildpadden en fragmenten van landbewonende dinosauriërs. Maar ook de stratigrafische collectie ammonieten en de stekelhuidigen zijn van groot belang omdat zij dienen als gidsfossielen waarmee de verschillende lagen mergel met elkaar kunnen worden gecorreleerd.
De Krijtcollectie bestaat uit een groot aantal deelcollecties waaronder, naast de Standaardcollectie, die van W.M. Felder, Max Meijer (voornamelijk stekelhuidigen), Pergens (een uitgebreide collectie Bryozoa) en Senden (m.n. Brachiopoden).

Collectie Petrologie
Deze collectie bestaat uit een omvangrijke collectie gesteentetypen uit o.a. de Eifel en Ardennen, een collectie mineralen (van groot belang voor onderzoek aan de mineraalvoering in de steenkoollagen van Zuid-Limburg, een uitgebreide collectie vuursteentypes uit allerlei streken in Europa, een collectie Maasgrind (o.a. van de Brunssummerheide en een collectie boorkernen uit het Carboon en Devoon van Zuid-Limburg.

In de collectie is voorts een verzameling koralen, trilobieten, Brachiopoden en zeelelies uit de Eifel ondergebracht.

Tegelen-collectie
Uit de kleilagen van Tegelen is een groot aantal goed geconserveerde fossielen bijeengebracht die samen een goed beeld geven van de flora en fauna uit het naar het plaatsje Tegelen genoemde Tiglien, de aanduiding voor het tijdperk van 2,2 - 1,7 miljoen jaar geleden.

Naast een groot aantal soorten planten zijn fossielen gevonden van twee soorten bevers, panters, olifanten, apen, tapirs, neushoorns, herten en moerasschildpadden.

Entree:
Volwassen: 5,-
Kinderen t/m 4 jaar: gratis
Kinderen van 5-11 jaar: 4,-
Student, CJP: 5,-
Museumjaarkaart: 0,-

 

Deel op Twitter

Deel op Facebook