Afstand: 5km 10km 20km 40km 100km

Mama, de speurtocht naar de ideale ouders

Mama, de speurtocht naar de ideale ouders

23 april t/m 19 november 2017

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Expositie, Kinderen en Museum

Alle Leeftijden

De Bosquetplein 7
6211 KJ Maastricht, NL

23,8 km

Rolstoel toegangelijk

Mama!
Bij het horen van die kreet zijn alle moeders en ook heel veel vaders meteen klaarwakker. Er is toch niets mis met mijn kind? Ouders voelen zich verantwoordelijk voor hun kinderen. Is dat in de natuur ook zo? Daar is het nodig dat ouders ervoor zorgen dat hun kinderen op zijn minst lang genoeg overleven om zelf kinderen te kunnen krijgen. Anders sterft de soort uit. Als je om je heen kijkt, lijkt dat ook goed te gaan. Katten en honden hebben liefhebbende moeders. De moederkip beschermt haar kuikens en merels zwoegen en ploegen in de tuin om wormen voor hun jongen te vinden.
Papa is weg na de bevruchting

Zorg voor het nageslacht is overal te vinden in de natuur, maar net als bij mensen zijn er meerdere gezinsvormen mogelijk. Het eenoudergezin komt bijvoorbeeld vaak voor. Mama moet het dan alleen zien te rooien omdat papa na de bevruchting niet meer in beeld is. Dit gebeurt bij veel kuddedieren. Ook zijn er eenoudergezinnen met papa aan het roer. Zeepaardjes zijn hier een bekend voorbeeld van. En zo zijn er in de natuur nog veel meer voorbeelden te vinden van de manier waarop de zorg voor het nageslacht plaatsvindt. Of juist niet plaatsvindt.
Een voorbeeldige familiesoort

De tentoonstelling Mama! laat die voorbeelden zien. Daarbij kan het gaan om ouderstellen die zo veel mogelijk kinderen op de wereld zetten, waarna die kinderen het zelf mogen uitzoeken. Andere ouders vertroetelen hun kinderen jarenlang, totdat die op eigen benen kunnen staan. Ze komen allemaal voorbij: van de koekoek die een ander zijn kinderen laat opvoeden tot en met het zandzegge-plantje, dat kopietjes maakt van zichzelf. Wie zeker ook niet ontbreekt, is de merel. Omdat die deel uitmaakt van een voorbeeldige familiesoort als het gaat om zorg voor het nageslacht.

 

Deel op Twitter

Deel op Facebook