Afstand: 5km 10km 20km 40km 100km

Exposities Colouring en Conversations #1

Exposities Colouring en Conversations #1

20 juli t/m 12 november 2017

Kasteel Wijlre

Expositie en Kasteel

Alle Leeftijden

Kasteel Wijlreweg 1
6321 PP Wijlre, NL

17,5 km

Rolstoel toegangelijk

Op 16 juli opent buitenplaats Kasteel Wijlre haar zomerprogramma met twee tentoonstellingen. In het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House en de Tuin toont beeldhouwer Guido Geelen een uniek overzicht van zijn bokalen. Tegelijkertijd vindt in het historische Koetshuis de tentoonstelling Conversations #1 plaats met werk van beeldend kunstenaar Esther Janssen en filmmakers Miriam Gossing & Lina Sieckmann.

Colouring - Guido Geelen
In de tentoonstelling Colouring wordt voor het eerst de unieke serie van twintig bokalen gepresenteerd die Guido Geelen gedurende zijn artistieke loopbaan heeft gemaakt. Guido Geelen is een beeldhouwer die sinds de jaren 80 een nieuw elan aan de Nederlandse keramiek geeft. Jo en Marlies Eijck, grondleggers van buitenplaats Kasteel Wijlre, kochten in 1988 de eerste bokaal van Geelen.

Dit werk in rode gebakken klei, vormde het startpunt voor deze serie. Speciaal voor de tentoonstelling in het Hedge House maakte Guido Geelen vier nieuwe bokalen. Guido Geelen onderzoekt hoe verschillende glazuren het sculptuur transformeren. Als een systematicus tast hij de mogelijkheden af en experimenteert hij met de pigmenten van de glazuren die rood, geel, blauw of de mengkleuren bruin, paars of groen zijn.

Conversations # - Esther Janssen, Miriam Gossing & Lina Sieckmann
De tentoonstelling Conversations #1 in het Koetshuis toont het werk van filmmakers Miriam Gossing (Siegburg (DE), 1988) & Lina Sieckmann (Engelskirchen (DE), 1988) en beeldend kunstenaar Esther Janssen (Maastricht (NL), 1976).

Janssen en Gossing & Sieckmann zijn door buitenplaats Kasteel Wijlre uitgenodigd een gezamenlijke presentatie te ontwikkelen vanwege de gedeelde thematiek in hun werk en de sterke verwantschap in hun beeldtaal. De werken van Esther Janssen lijken samen te vallen met de historische en hedendaagse architectuur en de gerestaureerde tuinen van de buitenplaats. Net zoals iedere haag in de tuin de blik leidt naar een nieuwe compositie, zo openbaart iedere haag, boom of struik in het werk van Janssen eveneens een nieuwe scne. Gossing & Sieckmann lijken de scnes van Janssen vervolgens te vertalen in bewegend beeld waardoor je als bezoeker een hyperrealistisch universum instapt.

Conversations #1 is de eerste editie van een meerjarenprogramma in het Koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre, waarin telkens twee tot drie kunstenaars, filmmakers, architecten en/of ontwerpers worden getoond die geboren en getogen zijn in de Euregio en die zich ieder in een andere fase van hun kunstenaarschap bevinden.

Opening
De opening op zondag 16 juli om 15.00 uur zal worden verricht door de heer Koopmans, Gedeputeerde van de Provincie Limburg.

Over buitenplaats Kasteel Wijlre
Kasteel Wijlre is een buitenplaats voor cultuur en landschap. De buitenplaats presenteert tentoonstellingen, projecten, events en educatieve activiteiten in het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House, het historische Koetshuis en de Tuinen.

 

Deel op Twitter

Deel op Facebook