Afstand: 5km 10km 20km 40km 100km

La Mort de Louis XIV

La Mort de Louis XIV

14 t/m 16 oktober 2017

Filmhuis de spiegel

Filmvoorstelling

Tot 12 jaar

Bongerd 18
6411 JM Heerlen, NL

16,2 km

Rolstoel toegangelijk

Voor de Franse Revolutie stond het staatsbestuur in Frankrijk synoniem voor absolute macht, iets dat extreem tot uiting kwam tijdens de regeerperiode van Le Roi Soleil: Louis XIV (1638-1715). In deze film zien we alle grandeur die het Ancien Regime tekende, maar de film krijgt een geheel ander gezicht omdat met name de dood van deze Zonnekoning centraal staat.

De Spaanse filmmaker toont de Franse vorst in sfeervolle schilderij-achtige beelden vanaf zijn sterfbed, in aftakelende glorie. Louis komt de slaapvertrekken niet uit en de kijkers blijven bij hem. De boodschap die de film uitdraagt is duidelijk: niemand ontsnapt aan de dood.

Serra kiest er bewust voor om een sterfproces in beeld te brengen. De lijdensweg van Louis begint met een moeizame spijsvertering en eindigt met de onmogelijkheid nog langer te slikken - naast koudvuur. De toestand verslechtert mede door toedoen van een kwakzalver. Ook zien we de bespiegelingen van enkele van de vele, meelevende hovelingen van de koning, waarbij het besef van hun eigen machteloosheid meer en meer zich voordoet.

Film draait op 14 en 16 oktober om 20.00 uur

 

Deel op Twitter

Deel op Facebook