Afstand: 5km 10km 20km 40km 100km

First Man

First Man

30 november t/m 12 december 2018

Filmhuis De Domijnen

Filmvoorstelling

Vanaf 6 jaar

Ligne 3
6131 MT Sittard, NL

2,2 km

Rolstoel toegangelijk

Regisseur Damiën Chazelle legde de lat voor zichzelf al behoorlijk hoog door zijn succesfilms Whiplash en La La Land. Hooggespannen verwachtingen dus voor zijn biopic over astronaut en eerste man op de maan Neil Armstrong. Evenals in La La Land tekent Ryan Gosling voor de hoofdrol.
N.B. Deze film is te zien t/m woensdag 12 december. Meer vertoningen worden binnenkort bekend gemaakt.

Door: John Bouten

Het verfilmen van de Apollo 11-expeditie naar de maan en vooral de voorgeschiedenis daarvan was een lang gekoesterde wens van Chazelle en Gosling. Chazelle wijst ook op een verband tussen La La Land en First Man. Beide films gaan over de ambitie en soms zelfs obsessie om een bepaald doel te bereiken.

Dat is in First Man inderdaad nadrukkelijk zichtbaar. In het begin wordt duidelijk dat zowel zijn vrouw Janet (Claire Foy) als Armstrong zelf enorm worstelen met het verlies van hun tweejarig dochtertje aan kanker. Mede daardoor zien we dat Armstrong zich steeds meer verliest in zijn (veeleisende) werk en zich meer en meer afwendt van zijn gezin. Aangrijpend in dit verband is de scène waarin Armstrong op aandringen van zijn vrouw aan de vooravond van het vertrek zijn zoontjes toespreekt en wijst op de gevaren van de expeditie. De onbeholpen manier waarop hij dat doet, zegt veel over de persoon Armstrong.

Gosling weet dat uitstekend neer te zetten en dat maakt de film alleen maar beter. Chazelle kiest voor een nogal ingetogen aanpak. Dat maakt de ruimtereizen beklemmend en geeft de film ondanks het grootse thema toch ook wat intiems. Er blijkt veel opoffering nodig om uiteindelijk die eerste stap op de maan te zetten.

Zonder meer een eerbetoon aan de onomstreden maar zwijgzame held die Armstrong zeker in Amerika was, is en zal blijven.

 

Deel op Twitter

Deel op Facebook