Afstand: 5km 10km 20km 40km 100km

De Dirigent

De Dirigent

7 t/m 19 december 2018

Filmhuis De Domijnen

Filmvoorstelling

Vanaf 12 jaar

Ligne 3
6131 MT Sittard, NL

2,2 km

Rolstoel toegangelijk

De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren twintig was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie-orkesten dirigeerde.
Door: Roel Koeners

New York 1926: de Nederlandse 24-jarige Antonia Brico (Christanne de Bruijn) is als kind met haar ouders (Annet Malherbe en Raymond Thiry) geëmigreerd naar Amerika. Ze is uitzonderlijk muzikaal begaafd en wil dirigent worden, maar die ambitie wordt door iedereen met hoongelach weggewuifd. De pianoleraar van wie ze les krijgt, adviseert haar zelfs geen toelatingsexamen te doen voor het conservatorium.

Omdat ze weinig meer te verliezen heeft – daar komt nog bij de moeizame relatie met haar ouders – keert ze terug naar haar geboorteland. In Amsterdam heeft ze een ontmoeting met chef-dirigent Willem Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) van het Concertgebouworkest. Ze smeekt hem om dirigeerlessen. De twijfelende Mengelberg stuurt Antonia door naar Berlijn, waar het haar lukt om een opleiding te krijgen aan de Rijksacademie voor Muziek.

Als eerste vrouw gaat ze het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest dirigeren. Maar dan wordt ze voor het blok gezet door haar geliefde in de VS. Kiezen voor de zekerheid van een gezin of een ongewisse toekomst in de wereld van de klassieke muziek als vrouw.

Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chef-dirigent: Karina Canellakis.

Film draait op:
07 dec om 20.35 uur
09 dec om 19.45 uur
12 dec om 15.45 uur
14 dec om 15.45 uur
16 dec om 16.00 uur
19 dec om 20.00 uur

 

Deel op Twitter

Deel op Facebook